Degustacja wina – jak powinna wyglądać?

Degustacja wina

Terminologia związana z winem może na początku nieco przytłoczyć. Słyszysz o garbnikach, kwasowości i ciężarze właściwym i zastanawiasz się, czy nie wystarczy, że dany trunek po prostu Ci smakuje? Z jednej strony tak, najważniejsze to cieszyć się jego doskonałym smakiem i aromatem. Z drugiej strony warto wiedzieć, jak należy degustować wino.

Przygotuj odpowiednie kieliszki

Przede wszystkim kieliszek do wina powinien być przezroczysty. Nie może mieć wielokolorowych wzorów winogron lub zielonych zdobień. Musi być na tyle duży, by nim wirować, jednocześnie nie rozlewając wina. W przeciwnym razie nie będziesz mógł profesjonalnie ocenić koloru trunku. Najlepiej, by kieliszek miał długą nóżkę, wtedy nie ogrzewasz wina, trzymając szkło w dłoni.

Kolor trunku pozwala również wybrać idealny kształt kieliszka. Szkło do czerwonego wina jest zwykle wyższe, ma szerszą czaszę i stopę. Taki kształt pozwala lepiej wydobyć wszystkie smaki i zapachy podczas wirowania trunku. W przypadku białego wina należy zmniejszyć ilość powietrza, dlatego kieliszki są węższe i mają mniejszą czaszę.

Jeśli planujesz degustację z kilkoma butelkami, zacznij od lżejszych gatunków i przejdź do cięższych. W przypadku wielu czerwonych win, zwłaszcza młodszych, warto też pomyśleć o dekantacji. Należy je otworzyć przed degustacją i nalać do naczynia. W ten sposób oddzielisz osady czające się na dnie, a także napowietrzyć wino, uwalniając smak i aromat.

Pamiętaj, by zachować czyste podniebienie przed i podczas degustacji. Dlatego zrezygnuj z wyrazistych potraw, np. sałatki Cezar. Przygotuj trochę wody, delikatnych owoców, chleba lub krakersów, by oczyścić podniebienie między winami.

Degustacja wina

Wiruj napojem w kieliszku

Najczęściej pomijanym krokiem w degustacji wina jest wirowanie. Trzymając kieliszek płasko na stole, chwyć dolną część nóżki i energicznie nią zawiruj. W ten sposób zapowietrzysz trunek, uwalniając więcej aromatów. Nie wiruj jednak dłużej niż 5-6 sekund. Następnie sprawdź lepkość wina. Możesz ją ocenić, obserwując smugi napoju, które pełzną po kieliszku po zawirowaniu. Wino z większą ilością cukru i/lub alkoholu będzie miało wyraźniejsze „łzy” (”nogi”).

Powąchaj wino

Pamiętaj, by nie zanurzać nosa w kieliszku. Wystarczy kilka krótkich pociągnięć nosa, by poczuć wyjątkowy aromat. Zachowaj 20-30-sekundowe odstępy czasu, by zmysł węchu mógł się „zresetować”. Pomyśl o pierwszych zapachach, które przychodzą Ci na myśl i zapisz je. Możesz korzystać ze ściągawki deskryptorów wina, ale nie polegaj tylko na niej. Wykorzystaj swoją intuicję. Koło zapachowe obejmuje takie deskryptory jak owocowy, drzewny, ostry, kwiatowy, korzenny, orzechowy i chemiczny.

Degustacja wina

Spróbuj

Oczywiście degustacje win obejmują również próbowanie. Weź mały łyk i wiruj w nim ustach, aby dotarł do wszystkich kubków smakowych. W ten sposób rozgrzejesz i napowietrzyć wino, dzięki czemu uwolnisz bukiet aromatów. Jeśli próbujesz serii win i naprawdę chcesz zachować wyostrzone zmysły, dyskretnie wypluj wino do kieliszka. Oczywiście, zawsze możesz go też przełknąć. Decyzja należy do Ciebie.

Po spróbowaniu trunku trochę poczekaj, zanim przejdziesz do następnej butelki. W tym czasie możesz zapisać swoje wrażenia. Pamiętaj, by oczyścić podniebienie, pijąc wodę lub jedząc chleb, krakersa lub owoce.

Dodaj komentarz