Co powinna jeść przyszła mama?

Starania o dziecko przyniosły efekt – na teście pojawiły się upragnione 2 kreski. Jest to wyraźna zapowiedź tego, że oto w życiu przyszłej mamy zajdą duże zmiany! Ciąża to czas, kiedy należy wrzucić na luz: zwolnić tempo i szczególnie zatroszczyć się o samopoczucie i zdrowie swoje, a przy okazji również rozwijającego się maluszka.

Duże znaczenie ma to, jak odżywia się ciężarna i czy w tym wymagającym okresie dostarcza sobie i swojemu maleństwu niezbędnych składników odżywczych. Jak powinna wyglądać dieta dla kobiet w ciąży? Co warto jeść, co najlepiej ograniczyć a co całkowicie wyeliminować z menu?

Co powinna jeść przyszła mama?

Różnorodność jest kluczowa. Warto komponować zdrowe, kolorowe, urozmaicone posiłki z różnych składników, tak aby dostarczać sobie wszelkie składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy. Najbardziej istotne dla ciężarnych składniki pokarmowe to przede wszystkim kwas foliowy, witaminy A, D, C, E, witaminy z grupy B, jod, żelazo oraz kwasy DHA.

jedzenie

Kwas DHA odgrywa niezmiernie ważną rolę w wykształcaniu się mózgu, układu nerwowego oraz siatkówki oka u płodu. Jego głównym, naturalnym źródłem są tłuste ryby morskie i część owoców morza, jednakże nie są to produkty, które cieszą się w Polsce wysokim spożyciem, dlatego dieta dla kobiet w ciąży powinna być też wzbogacona o odpowiednią suplementację.

Aby móc zapanować nad nudnościami czy niekontrolowanymi napadami głodu, należy spożywać posiłki regularnie (zaleca się zazwyczaj 5-6 posiłków dziennie).

Uwaga – w walce z nudnościami dobrze sprawdza się zjedzenie pierwszego posiłku jeszcze przed wstaniem z łóżka, dlatego jest to wyśmienita okazja, aby jeść śniadania w łóżku!

Świeże, dokładnie umyte owoce i warzywa powinny być ważnym dodatkiem do każdego posiłku. Nie tylko są bogactwem składników odżywczych, ale zawierają dużą ilość błonnika, będącego sprzymierzeńcem w walce z zaparciami, które niestety często doskwierają ciężarnym. Warto więc jadać kolorowe sałatki lub pić odpowiednio skomponowane, kolorowe koktajle.

Co, jeżeli między posiłkami doskwiera głód, niemalże nie do wytrzymania? Warto mieć pod ręką zdrowe przekąski, np. jabłko, pokrojoną w słupki marchewkę czy garść bogatych w zdrowe tłuszcze orzechów.

Nawodnienie organizmu to podstawa

Należy pamiętać o piciu dużych ilości wody, nawet jeżeli przyszła mama nie odczuwa pragnienia. Specjaliści zalecają ciężarnym wypijanie dziennie ok. 2-2,5 litra płynów dziennie. Większość, powinna stanowić woda, należy unikać słodkich napojów. Jeżeli smak zwykłej wody nie jest zachęcający, można dorzucić do niej naturalne dodatki smakowe takie jak kawałki owoców (truskawki, maliny, jagody, cytrusy) czy listki mięty. Jak najbardziej wskazane będą również herbaty owocowe i ziołowe (najlepiej bez cukru).

Nawet mimo ciążowych zachcianek, dla dobra dziecka należy zrezygnować z dań typu fast food oraz produktów z dużą zawartością cukru, oraz soli. Na szczęście dieta dla kobiet w ciąży nie musi być nudna. Istnieje wiele zdrowych przepisów, które zadowolą podniebienie przyszłej mamy i dostarczą jej organizmowi ważnych składników.

Partnerem materiału jest Pregna.

Podobne artykuły

Komentarze

NAJNOWSZE