3 produkty, które warto wprowadzić do wiosennej diety

Wiosna zagościła już nie tylko w kalendarzu i przyrodzie, ale powinna równie mocno pojawić się w naszym jadłospisie. Organizm po zimie potrzebuje regeneracji. Niektórzy myślą także o zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Po jakie produkty warto sięgać, aby dostarczyć organizmowi witamin, a jednocześnie czuć się po ich spożyciu lekko? Podpowiadamy.

Prawidłowy jadłospis to podstawa

Zdrowa i zbilansowana dieta, to pojęcie względne. Oczywiście jest szereg produktów, które zalecane są każdemu, ale równie dużo niekoniecznie powinno zagościć na talerzu większości z nas. Mowa zarówno o wszelkich alergiach pokarmowych, nietolerancjach, a także trybie życia. W skomponowaniu wiosennego menu pomocna może być więc pomoc doradcy żywieniowego. Można go znaleźć np. w firmach oferujących catering dietetyczny. Oprócz tego, że specjalista doradzi nam, co powinniśmy jeść biorąc pod uwagę kondycję naszego organizmu, predyspozycje żywieniowe oraz aktywność, możemy także skorzystać z opcji cateringu pudełkowego. W ten sposób gotowe dania będą nam dowożone prosto pod drzwi domu, albo firmy – jak wolimy.

Jabłka w wiosennej diecie

Jabłko jest istną bombą pektyn, które stanowią taką tarczę dla rozwoju bakterii fermentacyjnych. Świetnie sprawdzają się też w roli wspomagacza organizmu do ich usunięcia. Bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit, a ponadto obniżają poziom cholesterolu. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że skutecznie wpływają na usuwanie z organizmu toksycznych substancji. W spożywaniu jabłek bardzo ważne jest to, aby nie usuwać z nich skórki. Pamiętajmy, że najcenniejsze związki znajdują się właśnie pod nią.

Szukasz odpowiedniej diety dla siebie? Odwiedź: Diet4u.pl

Jedz kapustę

Młoda kapusta jest cennym składnikiem diety. Ma świetne właściwości odchudzające, a ponadto jest pożywna. Bardzo dobrze jest przygotowywać z niej zupę, w której skład wejdą jeszcze: papryka, marchew, cebula, pomidory, a ponadto przyprawy i ewentualnie sól. Pamiętajmy, że ostatnia zatrzymuje wodę w organizmie, więc jeśli już musimy, stawiajmy raczej na niewielkie ilości. Biała kapusta, to także doskonały sprzymierzeniec w walce z pomarańczową skórką. Bardzo zdrowa jest także kapusta kiszona. Ta jest bogata w enzymy, które pomagają trawienie tłuszczów.

Cytryna

Związki zawarte w cytrynie w bardzo znaczący sposób wpływają na pobudzanie przemiany materii. Są świetne w walce z toksynami, a ponadto skutecznie hamują łaknienie. Nie bez znaczenia jest również ich wpływ na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Warto sięgać np. po wodę z cytryną. To sposób na pozbycie się trujących substancji, a ponadto wzrost tempa metabolizmu. Zapewne dla osób, które walczą ze zbyt dużą ilością kilogramów ważny jest również fakt, że cytryna bardzo stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej.

Zobacz także: https://superweb.com.pl/dieta-ketogeniczna-jakie-skladniki-znajduja-sie-w-jej-jadlospisie/

Dodaj komentarz